Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gevaarlijke malware in valse mail van 'Bol.com'

  Gevaarlijke malware in valse mail van 'Bol.com'

  Er gaan bevestigingsmails rond uit naam van Bol.com met daarin een factuur. Waar dergelijke mails normaal gesproken naar betaalverzoeken verwijzen, bevat deze mail een gevaarlijke bijlage. Goed opletten dus!

  Je hebt een iPad Air besteld en je hebt daarvoor een afbetalingsregeling getroffen, luidt het verhaal. Uiteraard kost dat je enkele honderden euro's. Gelukkig heb je de mogelijkheid om de bestelling kosteloos te annuleren, maar maak je gebruik van de meegeleverde link, dan open je een bestand met schadelijke malware.

  Wat het precies is, weten we niet, al zien we de laatste tijd wel een stijging in het aantal gevallen van ransomware of gijzelsoftware. Dat is software die (delen van) je harde schijf versleutelt. Wil je weer toegang tot je bestanden en documenten krijgen? Dan moet je een fors bedrag betalen, en dan is het nog maar de vraag of je je bestanden daadwerkelijk terugkrijgt.

  Aan de huisstijl van de mail kun je zien dat de mail niet daadwerkelijk van Bol.com afkomstig is: het bedrijf heeft er natuurlijk niets mee te maken. Maar de afzender van de mail beschikt wel over je volledige naam én over je geboortedatum. Het is niet duidelijk hoe men aan deze gegevens zijn gekomen, maar een datalek ligt voor de hand. Heb jij deze mail gehad? Gooi 'm dan direct weg en klik zeker niet op een link of een bijlage.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant