De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een valse mail uit naam van Rabobank, waarin staat dat je bankpas binnenkort wordt vervangen. Trap er niet in! Dit is een phishingmail, gestuurd door fraudeurs.

Volgens het bericht kost je nieuwe bankpas €14,95 en wordt deze automatisch in rekening gebracht. Doe je mee aan het recycleprogramma? Dan ontvang je de nieuwe bankpas gratis. Om je in te schrijven voor het recycleprogramma en je nieuwe betaalpas aan te vragen, moet je op de link in het bericht klikken.

Phishingsite

Klik niet op de link! Je wordt niet doorgestuurd naar de officiële website van de Rabobank, maar naar een phishingsite die ontzettend lijkt op de echte website van de bank. Hier moet je je gegevens invullen. Vervolgens krijg je een postadres waar jij je bankpas naartoe zou moeten sturen

Bankpas hengelen

Doe dit niet! Als je dit adres opzoekt op Google Maps, kom je waarschijnlijk uit bij een woonwijk of een woonflat. Hier hengelen oplichters jouw bankpas uit de brievenbus. Door middel van de gegevens die je hebt ingevuld op de phishingsite, kunnen de fraudeurs jouw bankpas misbruiken om bijvoorbeeld een grote aankoop te doen of jouw rekening leeg te trekken.

Advies: negeren en verwijderen

Phishingmails zoals deze, waarin gevraagd wordt om je bankpas op te sturen, kan je het beste negeren en gelijk verwijderen. Zolang je niet op een link hebt geklikt of een bijlage hebt geopend, kunnen deze berichten geen kwaad.

Meer tips over het herkennen van phishingmails

Bron:

Gerelateerd