Opgelicht?! krijgt bijna dagelijks meldingen over nepmails van 'banken' waarin een nieuwe betaalpas of app wordt aangekondigd. Dit keer komen er berichten binnen over een mail uit naam van de Rabobank, waarin is te lezen dat de bank een nieuwe pas heeft ontwikkeld. Via een link zou je deze kunnen aanvragen. Doe dit niet! Deze mail is vals.

Als je op de link in de mail klikt, moet je gelijk inloggen met je persoonlijke gegevens. Vervolgens kom je op een pagina terecht waar staat dat je huidige pincode te lang in gebruik is. Je hebt de optie om je huidige pincode te behouden of om deze te veranderen. Welke optie je kiest: je moet ook je huidige pincode opgeven. En daar gaat het de fraudeurs om.

Defect gemeld

Op de laatste pagina staat te lezen dat er in je oude bankpas een malafide RFID-chip is geconstateerd. Uit voorzorg is deze pas als defect gemeld. Je wordt verzocht om deze doormidden geknipt op te sturen naar een reproductiecentrale. Doe dit niet! Door de chip heel te laten, kan je pas nog misbruikt worden. Ook is het adres niet van een reproductiecentrale, maar leidt het naar een woonflat in Duivendrecht.

Weggooien

Deze mail kan je gelijk weggooien. Nepsites kan je vaak herkennen aan een foute url. Zo is de link van deze mail bijvoorbeeld geen officiële Rabobank-url, maar een link met veel verschillende letters en cijfers.

Echte website

De echte url van de Rabobank is te herkennen aan twee dingen. Je moet als eerste altijd inloggen met je Rabo scanner. Ook staat er 'Cooperatieve Rabobank U.A. (NL)' in de titelbalk.

Wil je meer tips over het herkennen van een phishingmail? lees dan ons dossier over bankpas-phishing.

Gerelateerd