Er is hoger beroep aangetekend in de zaak tegen de jonge vrouw die eind vorig jaar vals geld verkocht aan een undercover-redacteur van Opgelicht?!. Het televisieprogramma toonde met de pseudokoop aan dat het kinderlijk eenvoudig is om aan vals geld te komen via criminele chatgroepen op de app Telegram.

Eerder kwam het valsgeldmeisje er met een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf vanaf. De Amsterdamse rechtbank achtte toen niet bewezen dat de 29-jarige vrouw wist dat er nepgeld in de enveloppe zat die ze de Opgelicht?!-redacteur verkocht. De vrouw had al bij de politie bekend eerder vals geld te hebben verkocht.

Opgelicht?! publiceerde een bewakingsfoto van de vrouw waarop zij te zien is in een café waar zij vals geld probeerde uit te geven. Voor die zaak stond zij destijds niet terecht. Volgens Opgelicht?! rammelde het politieonderzoek aan alle kanten en zijn belangrijke onderzoeken nooit gedaan.

De advocaat van het valsgeldmeisje toonde zich na de uitspraak van de rechtbank tevreden met de milde straf. Het feit dat hij hoger beroep aantekende lijkt daarmee een vertragingstaktiek om de tenuitvoerlegging van de taakstraf uit te stellen. Mogelijk dat hij het hoger beroep op het laatste moment intrekt.

De rolzitting over de zaak staat nu medio november op de agenda van het Amsterdamse gerechtshof.