Je moet binnen zeven dagen je ICS-account valideren, anders wordt je rekening opgeheven. Zo luidt de boodschap van een mail die rondgaat uit naam van creditcardmaatschappij ICS; het gaat hier echter om een nepbrief die wordt gebruikt voor phishing. 

'We hebben u een aantal keer gemaild voor het updaten en valideren van uw Mijn ICS omgeving en producten. Mocht u uw account niet (willen) controleren en/of laten valideren zijn wij als creditcard verstrekker verplicht uw account bij ons op te zeggen', zo valt er te lezen in de brief. 

Om je creditcard te valideren wordt verwezen naar een vreemde link, pxlme.me/actueel7. Hier zou je je gegevens in moeten vullen, waarna je weer van 'alle privileges kunt genieten'. Niks privileges, de brief is nep en afkomstig van cybercriminelen. 

Waaraan kun je zien dat de mail nep is? 

Er zijn verschillende elementen in deze mail die weggeven dat het om een nepperd gaat:

  • Pxlme.me/actueel7 is een valse link en geen domein van ICS. 
  • Achter de link word je waarschijnlijk verzocht gevoelige gegevens in te vullen. 'Medewerkers van ICS zullen nooit naar uw gebruikersnaam, wachtwoord, cvc-code, beveiligingscode, 3DSecure wachtwoord, Card-nummer en/of pincode vragen. Niet via e-mail, telefoon of op welke manier dan ook', stelt ICS. 
  • De e-mail is verzonden vanaf Ics.mailingservice@online.nl. Dit is geen mailadres van ICS.
  • De mail bevat geen persoonlijke aanhef. 
  • Je wordt verzocht dringend actie te ondernemen, dit is een techniek die vaak wordt toegepast bij dergelijke valse mails om je onder druk te zetten.
  • De mail bevat een aantal spelfouten, zoals: 'ICS producten', 'creditcard verstrekker', 'creditcard maatschappij' en 'veiligheids formulier'. 

Wat moet je doen? 

Mocht je deze mail ontvangen hebben, is het advies om deze gewoon te negeren en verder te gaan met je dag. Heb je een mail ontvangen en twijfel je of je het kunt vertrouwen? Neem dan contact op met ICS via de gegevens die bij jou bekend zijn. 

Kijk voor meer informatie over phishing uit naam van ICS op de website van de creditcardmaatschappij. 

Lees ook: