Google Threat Analysis Group meldt dat hackersgroepen uit verschillende landen misbruik maken van een lek in comprimeerprogramma WinRAR voor Windows. Door een kwetsbaarheid in de software kunnen hackers in je computer breken en malware installeren.
Het comprimeerprogramma WinRAR is een populaire tool om bestanden te comprimeren of in te pakken. Het lek werd afgelopen juli al ontdekt en is verholpen in versie 6.23 en 6.24. Maar de software wordt niet automatisch geüpdatet. Gebruikers moeten dit handmatig doen door de nieuwste versie van het comprimeerprogramma te downloaden.
Update je software
Cybersecurity expert Robert Molenaar vertelde eerder aan de redactie van Opgelicht?! dat het updaten van je software behoort tot de basishygiëne regels van je apparaat: "Door up-to-date te zijn, beperk je de kans dat je slachtoffer wordt van een virusaanval.”
Al veertien jaar lang bevat de software van WinRAR een achterpoortje voor hackers die de beveiliging van Windows omzeilen, dit wordt ook wel zero-day lek genoemd.
Het lek laat hackers toe om een gecomprimeerd bestand te voorzien van malware. Zo voegen ze bijvoorbeeld een onschuldig png-bestand toe, naast een map met malware die dezelfde naam als de png-afbeelding heeft. Wanneer je het png-bestand opent, wordt de map ook geopend en kan malware worden geïnstalleerd. Door de nieuwe update te installeren, ben je beter beveiligd tegen deze risico’s.
Virus opgelopen?
Malware is vaak met het blote oog niet te zien. Toch kun je aan de hand van een aantal signalen opmerken dat je apparaat besmet is met een virus. Zoals het trager worden van je apparaat, app’s of programma's die zonder reden vastlopen, een stijgend dataverbruik of het oververhit raken van je desktop bijvoorbeeld.
Is jouw computer besmet met een virus? In dit artikel vind je het stappenplan hoe je deze malware kunt verwijderen.
Bron: Tweakers