Uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt een valse e-mail verstuurd. In het bericht wordt gedreigd met een blokkade van je bankrekening, een gevangenisstraf en een gerechtsdeurwaarder.

In het bericht wordt beweerd dat je na herhaaldelijke aanmaningen nog steeds een schuld van 124 euro hebt openstaan. Als je deze niet onmiddellijk overmaakt naar een onderstaand rekeningnummer, zou het 'CJIB' genoodzaakt zijn om het Openbaar Ministerie op de hoogte te stellen van je nalatigheid.

Dreigen

Daarnaast wordt gedreigd met een blokkade van je bankrekening, een gerechtsdeurwaarder die je bezittingen in beslag neemt en de politie die je veertig dagen 'in gijzeling' neemt. Aan het einde van het bericht wordt gesteld dat het 'CJIB' hoopt dat het niet zover komt. Trap hier niet in!

Spookfactuur

De valse e-mail valt onder de categorie spookfactuur. Hierbij proberen criminelen je wijs te maken dat je een rekening hebt openstaan. Vervolgens proberen de oplichters je te dwingen het genoemde bedrag te betalen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over spookfacturen? In dit hulpartikel vind je meer informatie.

Gerelateerd