Oplichters doen zich in valse e-mails voor als het zogenaamde Marktplaats Verificatieteam. Je Marktplaats-account is nog niet geverifiëerd, en je dient dan ook je bankrekeningnummer te bevestigen zodat duidelijk is dat het rekeningnummer wel degelijk bij het juiste Marktplaats-account hoort. Dat is althans de smoes: in werkelijkheid hopen oplichters zich toegang tot je rekening te verschaffen.

De mail komt van 'Marktplaats', maar merkwaardig genoeg met een e-mailadres van een Deense tennisvereniging. De mail kent als onderwerpregel: 'Account verificatie vereist - [ref #446458E  4-11-2021]' en de afzender beschikt opvallend genoeg over je achternaam.

De mail ziet er als volgt uit. Voor de lees- en vindbaarheid plaatsen we aan het einde van dit stuk ook de volledige, integrale tekst uit de mail.

Valse mail van 'Marktplaats' over verplichte IBAN-verificatie

Wat zit er achter deze oplichtingstruc?

De link onder de blauwe verificatieknop verwijst naar het domein redirectmij-online.xyz, en dat domein is op het moment van publicatie alweer offline. Wat screenshots tonen van de nagemaakte Marktplaats-website behoort dit keer dan ook niet tot de mogelijkheden.

Wel kunnen we een voorspelling doen. Je belandt vermoedelijk op een website in de huisstijl van Marktplaats met een betalingspaneeltje en een drop-downmenu met verwijzingen naar verschillende banken. Je kiest jouw bank, denkt even in te loggen om de IBAN-verificatie te verrichten, en klaar ben je.

In werkelijkheid gaan oplichters op dat moment met jouw inloggegevens – en met een beetje pech ook je banksaldo – aan de haal. Marktplaats kent geen verplichte IBAN-verificatie en échte Marktplaats-medewerkers zullen je ook nooit vragen om ter bevestiging van je identiteit ergens in te loggen. Dergelijke mails kun je dan ook het beste meteen verwijderen.

Meer recente voorbeelden van Marktplaats-gerelateerde oplichtingstrucs

Volledige tekst uit deze valse 'Marktplaats'-mail

Zoals beloofd, volgt hieronder de volledige, integrale tekst uit deze valse mail. Spel- en stijlfouten uit de oorspronkelijke mail hebben we rechtstreeks overgenomen.

Valse mail van 'Marktplaats' over IBAN-verificatie

Beste [Achternaam],

 

Uit ons systeem hebben wij geconstateerd dat uw Marktplaats account nog niet volledig is geverifieerd bij ons. Wij verzoeken u daarom om dit zo spoedig mogelijk te doen om blokkade van uw account te voorkomen. Doet u dit niet? Dan treed er binnen 24-uur een geautomatiseerde blokkade op uw Marktplaats account.

 

Verifieer uw account en IBAN hier:

 

Iban Verificatie

 

Zorg dat u uw pinpas en kaartlezer bij de hand heeft voordat u de IBAN verificatie doet. Voor algemene vragen kunt u ons van 8:00 tot 24:00 bereiken op 088-0082626.

 

Met vriendelijke groet,

Het Marktplaats Verificatie Team