Deze vorm van fraude is de laatste weken aan een stevige opmars bezig. Ben jij ook gebeld? Bel vooral niet terug, dit wordt een ontzettend dure grap. Lees verder.

Het gaat hier meer specifiek om wangiri-fraude. Enkele weken geleden maakten we melding van mensen die massaal werden gebeld door onbekende telefoonnummers uit Algerije (+213) en Tunesië (+216), sinds kort kunnen we daar telefoonnummers uit Mauritanië (+222) en Mali (+223) aan toevoegen. 

Ze laten de telefoon kort overgaan en hopen - in tegenstelling tot wat je misschien verwacht - dat je juist niet opneemt. Integendeel, ze hopen dat je terugbelt. Het betreft namelijk servicenummers waarvan de eigenaar zelf kan aangeven wat het tarief is, en het behoeft geen nadere toelichting dat de teller direct flink oploopt: enkele seconden bellen kan je al vele euro's kosten.

Listige werkwijze

De fraudeurs hebben bovendien vrij listige manieren bedacht om je zo lang als mogelijk aan de lijn te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld een bandje met een kiestoon afdraaien, zodat je denkt dat de verbinding nog niet tot stand is gekomen, of ze bootsen juist piepjes na zodat je denkt dat de verbinding is verbroken. Krijg je uit het niets een telefoontje uit een ander land of werelddeel waar je niet op hebt gerekend? Bel dan vooral niet terug en bespaar jezelf een hoop geld.

Meer weten over wangiri-fraude? Volg onderstaande link.

Wat is wangiri-fraude en hoe werkt het?