De teckelfokkers uit Woerden moeten zich volgende week verantwoorden voor de rechter. Moeder Betty en dochter Marion van Z. worden onder meer ten laste gelegd dat zij tientallen honden zorg hebben onthouden en zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. 

Naast het onthouden van zorg en valsheid in geschrifte, verwijt het Openbaar Ministerie de dames ervan bedrijfsmatig te hebben gehandeld, zonder daarbij over de benodigde papieren te beschikken. Ook lieten de dames na om de honden binnen enkele weken na de geboorte te registreren, terwijl dit wel zou moeten. 

Het OM verwijt de dames nog meer. Zo werden er teckels vervoerd op een manier die de dieren waarschijnlijk onnodig leed heeft berokkend. Ook werden er diergeneesmiddelen bij de fokkerij in Woerden aangetroffen waarover de vrouwen niet zouden mogen beschikken.  

Uitzendingen van Opgelicht?! 

De zaak kwam aan het rollen toen Opgelicht?! in 2018 aandacht besteedde aan de praktijken in Woerden. De NVWA deed enkele weken erna een inval en nam bijna 200 honden in bewaring. In de zomer vertrokken de vrouwen naar Hongarije met een deel van hun honden, waar binnen drie weken de Hongaarse inspectie 106 teckels in beslag nam. De honden werden in reiskoffers aangetroffen. In Hongarije loopt de zaak nog.

Woensdag start de rechtszaak tegen de teckelfokkers in de rechtbank van Amsterdam. Opgelicht?! is hierbij aanwezig en doet verslag.