Opgelicht?! besteedde vorig jaar uitvoerig aandacht aan fraude met toeslagen bij kinderopvang De Parel. Donderdag is de strafzaak tegen de eigenaren begonnen. Het OM wil dat ze voor meer dan drie jaar achter de tralies verdwijnen.

Het Openbaar eiste gevangenisstraffen tegen twee leidinggevenden van De Parel. Tegen de man eiste de aanklager 3,5 jaar cel, tegen de vrouw drie jaar en twee maanden.

De kinderopvanginstelling uit Capelle aan den IJssel zei gratis opvang te leveren, maar liet een deel van de ouders wel 164 uur per maand kinderopvangtoeslag aanvragen. Vervolgens moesten de ouders de toeslag doorbetalen aan de verdachten. Volgens de officier van justitie gaat het om ruim 4 miljoen euro, waarvan de helft op de privérekeningen van de verdachten terecht is gekomen. Beiden worden verdacht van het opzettelijk vals opmaken van de administratie en het witwassen van het geld.

De ouders worden niet vervolgd voor het ten onrechte aanvragen en ontvangen van de toeslag, maar moeten dit wel terugbetalen.

Lees meer over deze zaak in het dossier 'De Parel een jaar later'

Bron: ANP

Foto: iStockphoto.com