Steeds meer mensen worden het slachtoffer van seksafpersers, schrijft de Stentor. Afgelopen jaar werden duizenden Nederlanders, vooral mannen, slachtoffer van 'sextortion' en het aantal slachtoffers groeit explosief.

Bij deze vorm van afpersing doen internetcriminelen zich voor als vrouw en verleiden mannen dan tot webcamseks. Vervolgens worden de slachtoffers afgeperst voor duizenden euro's onder dreiging dat de naaktbeelden op internet geplaatst zullen worden.

HelpWanted, het landelijk meldpunt van online seksueel misbruik, kreeg vorig jaar 1552 meldingen van seksueel misbruik op internet. In 721 gevallen ging het om sextortion. In 2014 lag dit aantal nog op 427, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger, waarschuwt directeur Arda Geerkens van HelpWanted. 'Vaak durven mannen uit schaamte geen aangifte te doen.'

Slachtoffers van afpersing met naaktbeelden door criminelen worden voor duizenden euro's gedupeerd. HelpWanted pleit voor een grote campagne om mensen te waarschuwen voor sextortion. 'Het gaat echt om serieuze bedragen van tussen de twee- en tienduizend euro. Mensen die er eenmaal ingetrapt zijn komen er nauwelijks vanaf. We willen daarom mensen veel meer wijzen op de gevaren', zegt Arda Gerkens.

Achter de sextortion zitten criminele buitenlandse bendes. Via vooral Facebook worden mannen en jongens tussen de veertien en zeventig jaar door vrouwen benaderd voor webcamseks. Daarna worden ze afgeperst.

Gerelateerd