Oplichters doen zich momenteel voor als de Rijksoverheid en het RIVM door sms-berichten te versturen waarin Nederlanders een tegemoetkoming van 120 euro aan zorgtoeslag in het vooruitzicht wordt gesteld in verband met de coronacrisis. Je raadt het al, er klopt helemaal niets van: oplichters willen jouw bankrekening leegtrekken.

'[ZORGTOESLAG]

Vanwege de coronacrisis, voorziet de Rijksoverheid een extra toeslag van 120 euro binnen de zorgtoeslag. Waarvan de aanvraagperiode geldig is tot en met 18/01/21. Heeft u deze nog niet ontvangen? Vraag dit direct aan via onderstaande link, na het voltooien van de aanvraag ontvangt u binnen 3 werkdagen de toeslag. nl.rivmsteunpakket.de/nl/zorgtoeslag/'

Hierboven staat de tekst die we integraal - dus inclusief spel- en stijlfouten - uit het sms-bericht hebben overgenomen. 'Hé, een extraatje van 120 euro, dat kan ik best gebruiken', denk je wellicht, en ook de url lijkt op het eerste gezicht in orde als je vluchtig kijkt. Maar klopt het wel?

Wat willen de oplichters van je?

De vraag 'klopt het wel?' stellen, is 'm in dit geval ook gelijk beantwoorden. Nee, er klopt helemaal niets van. Toch kunnen we ons voorstellen dat je in een moment van onoplettendheid iets doet waar je later spijt van krijgt: het één en ander is namelijk best geloofwaardig gedaan.

Zo lokken de oplichters je naar een website in de huisstijl van de Rijksoverheid. Wij trekken de url altijd even na en constateren in dit geval dat er zo goed als geen informatie over te vinden valt, anders dan het feit dat het domein sinds 11 januari 2021 online staat. Maar goed, lang niet iedereen doet dat, en om die reden zijn wij er om te waarschuwen.

Hieronder zie je een voorbeeld van het sms-bericht én van de nepsite waar de oplichters je naartoe lokken. Aan de spel- en stijlfouten kun je zien dat het niet in de haak is (voor zover je inhoudelijk nog niet dacht 'hé, dit is wellicht een wat merkwaardige kwestie'), maar de lay-out van de nepsite is goed gemaakt:

Valse sms én nepsite van de Rijksoverheid en het RIVM

Je ziet hier dat de oplichters je naar nagemaakte inlogomgevingen van deze negen banken lokken:

  • ING
  • ABN AMRO
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • ASN Bank
  • RegioBank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Triodos Bank

We hopen dat we niet nader hoeven toe te lichten wat er gebeurt als je probeert om in te loggen. Eén hint: de 120 euro zul je niet krijgen en de kans dat je saldo ongewild een stuk lager is, is levensgroot. Uitkijken dus!