Oplichters maken misbruik van de naam van het bestaande incassobureau Intrum Justitia om per sms spookfacturen te versturen. Het gaat om forse bedragen, in dit voorbeeld willen oplichters maar liefst € 984,35 zien.

De tekst uit het sms-bericht luidt als volgt:

'[INTRUM] Uw openstaande schuld van EUR €984,35 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 25 september 2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag te voldoen op IBAN: DE44 1001 1001 2623 3160 07 en daarvan een betaalbewijs te sturen naar bos-incasso@mail.com'

Is dit een spookfactuur?

Tsja, dat ziet er natuurlijk niet al te betrouwbaar uit. Een aanmaning per sms, een Duits rekeningnummer, een mailadres bij een gratis maildienst.. dat is ongetwijfeld geen zuivere koffie. Inderdaad: de sms is van oplichters aflomstig, niet van Intrum Justitia zelf. Betalen raden we dan ook van harte af.

Overigens lijkt de sms uit dezelfde hoek te komen als de spookfactuur van Bos Incasso die eerder deze maand rondging. Ook toen ging het om een vergelijkbaar e-mailadres en een Duits bankrekeningnummer.