Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Spookfactuur van 'Van Arkel Gerechtsdeurwaarders' bevat een hoop persoonlijke gegevens

  Spookfactuur van 'Van Arkel Gerechtsdeurwaarders' bevat een hoop persoonlijke gegevens

  Oplichters misbruiken de naam van het bestaande deurwaarderskantoor Van Arkel Gerechtsdeurwaarders om spookfacturen te versturen. Ze beschikken bovendien over je volledige naam, adres én over je bankrekeningnummer. En dat is natuurlijk schrikken.

  Bovenaan de mail prijkt het logo van Van Arkel Gerechtsdeurwaarders & Incasso, maar de mail is niet van hen afkomstig. Opvallend aan deze mail is echter dat de afzender over een heleboel persoonlijke gegevens beschikt. Dit is de volledige tekst van de mail:

  info
  clockOval 6 15 dec 2020, 14:08

  Tekst uit de nepmail

  Aankondiging beslaglegging

   

  T.a.v. Dhr. / Mevr. [VOORLETTER + ACHTERNAAM]

   

  [STRAATNAAM + HUISNUMMER]

   

  [POSTCODE + WOONPLAATS]

   

  Dossíernummer: [GETAL BESTAANDE UIT 8 CIJFERS] 

   

  Klantnummer: [GETAL BESTAANDE UIT 7 CIJFERS]

   

  Datum: 15-12-2020

   

  Uw openstaande schuld van EUR € 9.841,35 is na meerdere herinneringen tot op heden nog steeds niet voldaan.

   

  Op 16-12-2020 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. U kunt de beslagprocedure voorkomen door dírect het gehele bedrag te voldoen.

   

  Bij geen tijdige betaling leggen wij beslag op IBAN: [REKENINGNUMMER].

   

  lndien u het bedrag per direct wílt voldoen stuur dan een mail met uw telefoonnummer naar [email protected]

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Henk Bos

   

  Van Arkel Gerechtsdeurwaarders

  Wat zijn de verdachte signalen?

  De mail is afkomstig van [email protected], en dat is geen mailadres van de deurwaarder zelf. De afzender beschikt echter wel over je volledige adresgegevens en over je bankrekeningnummer: reden genoeg om toch even te twijfelen. Het zou kunnen dat deze informatie ooit is buitgemaakt in een datalek en dat deze gegevens inmiddels door oplichters worden verhandeld: eerder dit jaar kwam in het nieuws dat er op grote schaal in gestolen klantgegevens van callcenters werd gehandeld.

  Het dossier- en klantnummer zijn per voorbeeld uniek, daarom hebben we deze even onherkenbaar gemaakt in bovenstaand voorbeeld. Meestal kiezen oplichters gewoon voor een generieke - verzonnen - combinatie: zolang er maar betaald wordt, is immers het uitgangspunt.

  De procedure om even je telefoonnummer te mailen naar weer een ander verzonnen mailadres ([email protected]) om de betaling af te handelen is natuurlijk ook bijzonder: oplichters zullen vermoedelijk proberen om je telefonisch onder druk te zetten. Waarom het rekeningnummer niet gewoon in de mail staat, is gissen: ongebruikelijk is het echter wel.

  Met de hoogte van het bedrag verschieten de oplichters echter een boel kruit: je zou denken dat je je wel drie keer achter de oren krabt voordat je zomaar een bedrag van bijna tienduizend euro overmaakt na een raar mailtje. Een bedrag van een paar honderd euro is al een stuk minder verdacht: dat zou in alle redelijkheid nog om een factuur kunnen gaan die je ooit bent vergeten.

  Ook Van Arkel zelf heeft inmiddels gewaarschuwd op de eigen website. Krijg je deze mail? Dan kun je 'm het beste meteen verwijderen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant