Meestal komen dit soort sms-berichten van banken, maar ditmaal gaan ze ook rond namens de online betaaldienst PayPal. Wij kregen er in ieder geval veel meldingen over: reden zat om te waarschuwen.

PayPal is een betaaldienst die je in staat stelt om je bankrekening aan je e-mailadres te koppelen. Wil je een betaling overmaken, of wil je juist een betaling ontvangen? Dan heb je voldoende aan het aan PayPal gekoppelde e-mailadres. Vanuit je PayPal-account kun je eventuele ontvangen tegoeden in een handomdraai laten overboeken naar je bankrekening, of je kunt dit saldo gebruiken voor andere online aankopen. Zeker voor online aankopen in het buitenland geldt dat PayPal een gebruiksvriendelijk en eenvoudig alternatief kan zijn. Vervelend genoeg maakt dat het ook een interessant doelwit voor criminelen.

De link in dit sms'je leidt je naar een vervalste inlogomgeving: 'inloggen' betekent hier feitelijk niets anders dan dat je je inloggegevens doorstuurt naar cybercriminelen. Hebben zij eenmaal toegang tot je PayPal-account? Dan kunnen ze niet alleen eenvoudig je eventuele PayPal-saldo buitmaken, maar zelfs je echte bankrekening leegplukken. Vanuit PayPal kun je namelijk ook zonder saldo een betaalopdracht uitvoeren: dit saldo wordt later door PayPal van je bankrekening afgeschreven. Qua functionaliteit lijkt het heel erg op een creditcard. Pas dus goed op: ook PayPal zal je nooit per e-mail,  sms- of WhatsApp-bericht vragen om ergens in te loggen.