Bezoekers van websites waar illegale films en televisiereis aangeboden worden lopen meer kans op besmetting door malware. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf RiskIQ.

33 procent

Achthonderd websites met illegale content werden vergeleken met algemene websites. Op 33 procent van de websites met illegale content werd malware aangetroffen, tegenover 2 procent op de algemene websites.

Bezoekers van de websites met illegale content liepen tijdens het onderzoek 28 keer meer kans om besmet te worden met malware dan bezoekers van de almee websites.

Pop-ups

Mensen die hun software up-to-date hebben lopen volgens RiskIQ weinig risico op besmetting na het bezoeken van een piratensite. Is de software verouderd, dan kan er na een download volledig automatisch malware op de computer geïnstalleerd worden. Ook kunnen er zogenaamde pop-ups verschijnen, hiermee installeert de gebruiker zelf malware op de computer.

Misleiding

Volgens de opdrachtgever voor het onderzoek, Digital Citizens Alliance, hebben sommige gebruikers wel kennis over het vermijden van malafide meldingen. 'Maar aanvallers weten gebruikers vaak te misleiden om de malware te accepteren, alleen al om van de pop-up af te komen'. De organisatie hoopt naar aanleiding van dit onderzoek dat opsporingsdiensten meer middelen gaan vrijmaken voor het vervolgen van cybercriminelen.

Bron: Security.nl

Foto: Shutterstock

Gerelateerd