De Nederlandse keten Ranzijn Dierenarts meldt ‘ondanks hun strenge veiligheidsmaatregelen’ doelwit te zijn geweest van een cyberaanval. Het bedrijf heeft zijn klanten per mail op de hoogte gesteld van het datalek waar persoons- en dierengegevens zijn buitgemaakt.

Ranzijn tuin & dier bestaat uit zestien winkels, elk met een tuincentrum en een dierenspeciaalzaak. Naast de tuin- en dierafdeling hebben de meeste winkels een dierenartspraktijk , trimsalon en hondenwasstraat. Bij het datalek zijn voor zover bekend alleen klanten van de dierenartspraktijk slachtoffer geworden.

Om welke gegevens gaat het? 

Bij het lek zijn de volgende gegevens buitgemaakt: namen, adresgegevens, mailadressen, correspondenties en/of informatie over huisdieren. Het datalek heeft geen betrekking op gegevens als financiële transacties of bank- en creditcardgegevens, meldt Ranzijn Dierenarts in hun mail over het lek dat Opgelicht?! heeft kunnen inzien. 

Welke maatregelen heeft Ranzijn Dierenarts getroffen? 

De eerste prioriteit van het bedrijf was om de getroffen systemen af te sluiten, externe experts op het gebied van cyberbeveiliging in te schakelen en hun responsplan in werking te stellen. Ook is er melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Wat zijn de risico's voor mij en wat kan ik doen om mijzelf te beschermen? 

De keten waarschuwt om alert te zijn op phishingmails of ander misbruik van jouw gegevens. Klanten wordt aangeraden om inkomende mails zorgvuldig te controleren, alert te zijn op verdachte links of bijlagen en ongebruikelijke mails met spelfouten of vreemde afzenders. Wees ook voorzichtig met verzoeken om persoonlijke informatie via mail, sms of telefoon, zelfs als het lijkt alsof het van Ranzijn Dierenarts afkomstig is. 

Spijtbetuiging 

Ranzijn Dierenarts biedt zijn oprechte excuses aan. “De persoonsgegevens hadden natuurlijk niet in verkeerde handen mogen komen”, laat het bedrijf weten. “We werken hard om dit probleem aan te pakken en hebben extra maatregelen getroffen om toekomstige incidenten te voorkomen”, vervolgt het bedrijf.

Heb je vragen over het lek? Neem dan contact op met  AVG@ranzijn.nl. 

Op de hoogte blijven van de laatste oplichtingstrucs? Download de gratis Opgelicht?!-app (voor Android en iOS).

Kopfoto bron: Ranzijn Tuin & Dier / Ranzijn Dierenarts

Lees ook