De gemeente Amersfoort heeft hoofdzakelijk oudere inwoners opgeroepen om extra alert te zijn voor corona-babbeltrucs, al is deze waarschuwing uiteraard voor heel Nederland actueel. Doel is om de woning te betreden en kostbaarheden mee te nemen.

De waarschuwing is niet uit de lucht gegrepen: de politie in de regio Midden-Nederland geeft aan dat de meest voorkomende corona-babbeltruc bestaat uit het aanbod om boodschappen te doen. Een relatief groot percentage ouderen gaat immers liever niet de deur uit, en dat maakt ze een makkelijk doelwit. Om deze reden roept de gemeente Amersfoort op tot extra waakzaamheid.

Oplichters proberen de woning te betreden en hopen zo kostbaarheden mee te kunnen nemen, maar er zijn ook gevallen bekend waarin oplichters er met bankpassen en pincodes vandoor gaan. Het vervolg laat zich uiteraard raden.

WhatsApp-fraude

Een ander probleem is en blijft WhatsApp-fraude. Nu we minder vaak de deur uit gaan, zijn we een stuk afhankelijker geworden van digitale communicatie, en daar spelen oplichters handig op in. Ook in dit geval zijn voornamelijk ouderen met (volwassen) kinderen vaak de dupe. De politie Midden-Nederland geeft aan dat ze sinds begin maart maar liefst 74 aangiftes van oplichting door WhatsApp-fraude hebben ontvangen. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Meer weten over WhatsApp-fraude? Dat kan via onderstaande button.

Explosieve stijging van WhatsApp-fraude

Bron: De Stentor