De politie beschrijft in een evaluatie van het 'No More Ransom'-project - dat inmiddels drie jaar bestaat - dat ze zeker driehonderd Nederlanders hebben geholpen met het verwijderen van een beruchte variant van ransomware. Daarmee hebben ze de slachtoffers zeker 162.000 euro bespaard, rekent de politie voor.

Het gaat om de ransomwarevariant GandCrab. Deze variant werd verspreid door bijlagen in e-mails, maar kon door cybercriminelen ook toegevoegd worden aan illegale kopieën van betaalde software die op internet worden verspreid. Ben je slachtoffer? Dan worden de bestanden op je computer versleuteld en moet je 'minimaal 540 euro' betalen om weer toegang te krijgen, aldus het AD. RTL Nieuws sprak in oktober vorig jaar overigens van bedragen die zo rond de duizend euro zitten. Het rekenvoorbeeld van de politie is in die zin dus een bescheiden schatting.

'No More Ransom' is een platform waar gedupeerde consumenten gratis ontsleutelsoftware kunnen downloaden om hun vergrendelde bestanden terug te krijgen. Op die manier wordt voorkomen dat ze uit wanhoop toch overstag gaan en een bedrag overmaken naar de cybercriminelen. De politie is mede-initiatiefnemer van dit platform en werkt samen met securitybedrijven zoals Kaspersky en McAfee. De politie weet verder nog te melden dat zeker 200.000 Nederlanders het platform de afgelopen drie jaar hebben geraadpleegd.

Bron: AD.nl / No More Ransom / RTL Nieuws