Bij de regiopolitie Groningen zijn de afgelopen periode meerdere meldingen binnengekomen van fraude. De politie vermoedt dat er sprake is geweest van skimming. De politie waarschuwt ondernemers en gebruikers extra alert te zijn bij het pinnen. 

Bij de gedupeerden werd afgelopen tijd, op een ongebruikelijk wijze, geld van hun rekeningen afgeschreven. De geldbedragen van de rekeningen werden in het buitenland afgeschreven. Bij onderzoek door de politie is gebleken dat de pinautomaat van een onbemande benzinepomp aan de Industrieweg in Noordhorn gemanipuleerd is geweest. Toen de politie ging kijken bleek dat de skimmers de apparatuur al hadden weggehaald.

Een kopie van de gegevens op de magneetstrip van een bankpas in combinatie met de pincode, maakt het mogelijk geld van een rekening te halen. Het kopiëren is mogelijk door de betaalautomaat te manipuleren en een extra leeskop in het apparaat te plaatsen. Door een camera te plaatsen in de directe omgeving is registratie van de ingetoetste pincode mogelijk. De camera wordt geplaatst in het systeemplafond boven de automaat of in een enkel geval In de betaalautomaat. Dat is op te merken als een klein gaatje te zien is aan de binnenkant van de automaat, enkele centimeters boven de druktoetsen.

Regiopolitie Groningen adviseert gebruikers van betaalpassen en ondernemers alert te zijn. Gebruikers moeten bij het intoetsen van hun pincode hun hand vlak boven het toetsenbord houden. Ook is het raadzaam om de leeskop van de pinautomaat te controleren door er bijvoorbeeld aan te trekken. Bel bij onregelmatigheden direct de politie of het alarmnummer van de betreffende instantie. Bent u slachtoffer van skimpraktijken maak dan direct melding bij de politie en uw bank.

Bron: politie.nl via www.fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd