Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Skim-apparatuur geplaatst bij onbemande tankstations

  Skim-apparatuur geplaatst bij onbemande tankstations

  Vorige week is skim-apparatuur aangetroffen bij onbemande benzinepompen van Avia en Firezone in Schagen. Dit zijn niet de enige onbemande benzinepompen die recentelijk het doelwit zijn geworden van criminelen die de bankpas van hun slachtoffers kopiëren.

  In Schagen zijn zeker honderd klanten gedupeerd. Een groot aantal bankpassen is uit voorzorg geblokkeerd. Het is niet bekend hoe lang de apparatuur op de betreffende pinautomaten heeft gezeten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

  Wees altijd alert bij het pinnen, zeker op plaatsen als onbemande tankstations. Hier kunnen criminelen gemakkelijk ongezien apparatuur plaatsen, waarmee ze uw bankpas kunnen kopiëren.

  Herkennen van skim-apparatuur

  Afwijkingen of veranderingen aan pinapparatuur of betaalautomaten kunnen betekenen dat er skimmers actief zijn geweest. Op het scherm van de meeste pinautomaten staat een voorbeeld van hoe de gleuf waar de pas in moet eruit hoort te zien. Als de gleuf op het pinautomaat er anders uitziet dan op het plaatje, moet u deze niet gebruiken. Ook als uw bankpas moeizaam door de gleuf gaat, moet u stoppen met uw geldopname. In alle bovenstaande gevallen moet u direct de politie waarschuwen.

  Skimming voorkomen

  U kunt skimmen voorkomen door geen pinautomaten of betaalautomaten die er afwijkend uitzien te gebruiken. Ook is het raadzaam het toetsenbord met uw hand af te schermen als u uw pincode intoetst. Laat u bij het pinnen niet afleiden en ga niet in op hulp van personen die u willen helpen bij het pinnen.

  Politie waarschuwen

  Als u skim-apparatuur aantreft moet u direct de politie waarschuwen via het alarmnummer 112. Als u vermoedt dat uw betaalpas is geskimd, bel dan meteen uw bank om uw pas te laten blokkeren.

  Bronnen: Noordhollands Dagblad / Rijksoverheid.nl

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant