Security.nl waarschuwt voor criminelen die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van Apple. Het slachtoffer belt zelf naar de oplichter omdat de pc meldingen geeft over 'besmetting' van de computer.

Opvallend is dat de oplichters weten dat ze iemand aan de lijn hebben die werkt met een computer van Apple. Ook nieuw is dat de oplichters niet bellen naar het slachtoffer, maar andersom.

Het slachtoffer denkt dat de computer is besmet omdat er vreemde advertenties en pop-ups verschijnen. Vervolgens krijgen gedupeerden via die meldingen het advies om een bepaald telefoonnummer te bellen. De nepmedewerker laat vervolgens het slachtoffer een programma installeren waarmee de computer bediend kan worden.

Advies

Het is voor Apple-gebruikers lastig deze vorm van oplichting te herkennen. Wees waakzaam als je uit het niets via een pop-up of een webpagina een melding krijgt dat je pc geïnfecteerd is. Apple zal deze methoden nooit gebruiken om jou naar het bedrijf te laten bellen. Twijfel je? Bel dan met het officiële telefoonnummer voor klanten van Apple. Dit nummer is te vinden op de website van Apple.

Bronnen: Fraudehelpdesk/Security.nl/Malwarebytes