Heb je een e-mail van 'ING' gekregen waarin staat dat je gebeld bent om je account te verifiëren? Doe hier dan niets mee! Je hebt te maken met een nepmail en de afzender is uit op jouw persoonsgegevens.

Volgens het valse mailtje is je internetbankieren uit veiligheidsredenen tijdelijk geblokkeerd. Er is zogenaamd contact opgenomen met je telefoonnummer, maar je hebt niet gereageerd. Daarom moet je nu, via de link in het bericht, je account verifiëren. Doe dit niet!

Gegevens terecht bij oplichters

Als je wel klikt, kom je op een phishingsite terecht. Hier moet je inloggen met je bankgegevens en waarschijnlijk verschillende persoonlijke gegevens invullen. Doe dit niet! Deze komen niet terecht bij de ING, maar bij oplichters. Zij kunnen deze gegevens vervolgens misbruiken en identiteitsfraude plegen.

Telefoonnummer genoemd

Normaal gesproken kan je een phishingmail herkennen aan de onpersoonlijke aanhef, maar in dit geval word je aangesproken met je achternaam. Ook je telefoonnummer wordt genoemd. Deze gegevens kunnen gevonden zijn in een datalek. Je kan deze valse mail herkennen aan de afzender, 'info.chennai'. Die heeft niets met de ING te maken. De ING zal je nooit vragen om via een link in een e-mail in te loggen op je ING-account. Je mobiel- en internetbankieren is dus niet geblokkeerd en je kan deze mail gerust weggooien.

Lees meer: de wereld van phishing

Gerelateerd