Er is een e-mail in omloop waarin staat dat er geprobeerd zou zijn in te loggen op je Facebook-account vanaf een onbekend IP-adres. De mail is geschreven uit naam van Facebook.

Om te voorkomen dat je account voor frauduleuze praktijken gebruikt zal worden, heeft Facebook volgens het bericht je account geblokkeerd. Laat je niet misleiden, het is phishing.

Valse Facebook-site

Om de blokkade op te heffen zal je je account moeten verifiëren. Dit kun je doen door op de link in de e-mail te klikken. Je wordt doorverwezen naar een pagina die sprekend lijkt op de echte website van Facebook. Op deze pagina is een inlogscherm te zien, waar je je accountgegevens in dient te vullen. Doe dit niet! Het sociale medium heeft niets met deze e-mail te maken. Als je je gegevens invult zullen ze in handen van criminelen vallen. Zij hebben vervolgens toegang tot jouw Facebook-account en kunnen deze misbruiken voor frauduleuze praktijken.

Valse e-mail herkennen

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zien dat dit een valse e-mail is. Ten eerste is het e-mailadres va de afzender niet van Facebook. Ten tweede is het bericht geschreven in incorrect Nederlands. Ten slotte bevat de website een URL (in de adresbalk) die niet van Facebook is.

Gooi het bericht weg

Genoeg redenen om de e-mail naar je prullenmand te verslepen. Wil je meer weten over phishingmails? Lees het in ons dossier over phishing.

Gerelateerd