Oplichting via Marktplaats komt vaak voor. Criminelen die zich verschuilen achter het telefoonnummer 06-17570031 maken wel erg veel slachtoffers. Dit meldt de Fraudehelpdesk.

De Fraudehelpdesk heeft ten minste 25 meldingen gekregen van mensen die via dit nummer zijn opgelicht. Een van deze personen werd maar liefst € 9.500,- afhandig gemaakt.

Veel klachten

Op internet wemelt het verder ook klachten. Oplichters verschuilen zich achter verschillende namen. Deze namen noemt Fraudehelpdesk niet, omdat de kans groot is dat dit bestaande, onschuldige personen zijn wiens naam wordt misbruikt.

Oplichtingstruc

Oplichters maken gebruik van een truc waarmee een mobiel Bankieren App aan de bankrekening van het nietsvermoedende slachtoffer wordt gekoppeld. Een fraudeur benadert je op Marktplaats dat hij geïnteresseerd is in iets wat jij op de website te koop hebt staan. De 'koper' geeft aan bang te zijn voor oplichting en stuurt een foto van een ID-bewijs en bankpas op. Hij vraagt jou hetzelfde te doen.

Nadat jij dit hebt gedaan, zegt de man dat hij een zakelijke rekening heeft en dat het daarom nodig is dat je zijn betaling 'bevestigt'. Je moet je inloggen op je internetbankieren. Tijdens deze bevestiging probeert de oplichter de bevestigingscode te ontfutselen. Vervolgens zet de oplichter een betaling klaar. Alleen in plaats van geld te ontvangen, verlies je als verkoper een flink bedrag.

In september besteedde Opgelicht?! aandacht aan deze vorm van oplichting. Bekijk het fragment terug.

Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd