“Scan de QR code met de camera van uw mobiele telefoon om het bericht in MijnOverheid te bekijken”, luidt een phishingmail die namens MijnOverheid wordt verstuurd. Waaraan herken je dat deze mail foute boel is? 

In de mail word je er op gewezen dat er een document in je Berichtenbox zit van 'Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen'. Daaronder volgt de instructie om een QR-code te scannen.

Valse mail MijnOverheid | Bron: FraudeHelpdesk

Valse QR-codes 

Een belangrijke vuistregel is dat MijnOverheid nooit een link of QR-code per mail naar je verstuurt, zo geven zij aan op een speciale pagina. Een phishingmail die namens MijnOverheid wordt gestuurd, is naast een link of QR-code vaak te herkennen aan de aanhef, die begint met ‘Beste klant’ of ‘Beste gebruiker’. MijnOverheid verstuurt altijd mails waarbij je initialen en achternaam in de aanhef staan. 

Phishingmail ontvangen, wat nu? 

MijnOverheid ontvangt graag je phishing melding zodat de malafide website zo snel mogelijk kan worden verwijderd. Stuur de melding met een screenshot van de mail door naar valse-email@mijn.overheid.nl. Verwijder hierna de mail uit je mailbox en uit de ‘prullenmand’. 

Oeps! Toch op de link geklikt… 

Mocht je toch te goed van vertrouwen zijn geweest en op een phishinglink hebben geklikt, neem dan direct contact op met de helpdesk van MijnOverheid. Zij kunnen je helpen met het zetten van de juiste stappen.