Mensen die worden gebeld door een ‘Microsoftbeller’, moeten aangifte doen. Dat adviseert het softwarebedrijf dat de dupe is van oplichters die zich voordoen als een medewerker.

Advies

Als u een telefoontje krijgt van iemand met een buitenlands accent die zegt bij Microsoft te werken, hang dan direct op. Bel ook niet terug naar onbekende (buitenlandse) nummers. Heeft u gegevens verstrekt? Doe dan aangifte bij de politie. Ze is verplicht uw aangifte op te nemen. Als u geen informatie heeft doorgegeven, hoeft u niets te doen.

Werkwijze

De oplichters zeggen dat er iets mis is met uw computer. Daarom wordt u verzocht naar een speciale website te gaan. Daar vragen ze om persoonlijke informatie of krijgt u het advies (tegen betaling) een programma te installeren. Dit kan malware zijn. De oplichters komen dus behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens.

Buitenlands nummer

De oplichters bellen vanuit het buitenland. Ze spreken vaak Engels met een Indiaas accent. Mogelijk gebruiken ze geautomatiseerde systemen om willekeurige nummers te bellen. Het is moeilijk om de nummers die de fraudeurs gebruiken te blokkeren, want vaak vervalsen ze het telefoonnummer.

Andere variaties

Niet alleen bij telefoonphishing wordt de naam van Microsoft misbruikt. Ook duikt het softwarebedrijf op in ongewenste e-mails. U kunt een mail krijgen waarin staat dat u de winnaar bent van een Microsoftloterij. Dit staat ook wel bekend als loterijfraude. Of er wordt gevraagd uw creditcardgegevens te ‘valideren’. Ook kan het zijn dat u zomaar een beveiligingsupdate in de inbox krijgt. Dit soort mails worden ook wel phishingmails genoemd.

Bron: Fraudehelpdesk.nl (25-03-2015)