Gebruikers van apps moeten alert zijn op banners in gratis programma's als TuneIn Radio. Met meldingen als 'Waarschuwing: WhatsApp verloopt vandaag', probeert een adverteerder mensen een abonnement van € 5,- per week aan te smeren.

Niet voor WhatsApp, maar voor een programma om mobiele content te downloaden, meldt de Consumentenbond.

Nepbanners

De banners lijken bij de app te horen. Daardoor worden mensen op het verkeerde been gezet. Wie op de banner klikt, krijgt de mededeling over WhatsApp te zien. Uiteindelijk komt de gebruiker terecht op een pagina van de adverteerder waar de betaaldienst kan worden aangevraagd.

Kleine letters

Maar op de webpagina zijn ook kleine letters te vinden. Daaruit blijkt dat het om iets anders gaat dan een abonnement op WhatsApp zelf. "GOGOGY is het nieuwe mobiele content merk waar je de leukste mobiele content kan downloaden om je mobiel te pimpen!", luidt de boodschap.

'Het leek op een update'

Een van de leden van de bond trok aan de bel nadat hij op de aanbieding was ingegaan. "Het leek een soort update-tekentje, wist ik veel dat het een banner was." Uiteindelijk is het hem met de nodige moeite gelukt om zich weer uit te schrijven voor de betaaldienst. Let dus goed op bij 'aanbiedingen' binnen gratis apps!

Bron: Fraudehelpdesk.nl/ Consumentenbond

Voorbeeld foute banner:

Voorbeeld waarschuwing: