Er blijken weer oplichters actief die zich voordoen als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). In Limburg heeft de politie twee meldingen gekregen van inwoners die een boa aan de deur kregen, waarbij de persoon aangaf uit naam van de gemeente een 'coronacontrole' uit te komen voeren. Hier is sprake van een babbeltruc; let dus even goed op.

De gemeente Beekdaelen waarschuwt op Facebook voor de oplichting door een nepboa. 'Dit gebeurde in Nuth en in Hulsberg. Beide keren vingen de oplichters bot omdat de bewoners de situatie niet vertrouwden, de 'ambtenaren' niet binnen lieten en vervolgens de politie belden', schrijft de gemeente. Bekijk de waarschuwing van de gemeente hieronder. 

Vraag naar legitimatie en blijf alert

Als er zomaar een boa voor je deur staat, moet je altijd even naar een legitimatie vragen. Boa's kunnen zich altijd legitimeren: kunnen ze dit niet, kan dit een teken zijn dat je met een oplichter te maken hebt. Je kunt ook even met de gemeente bellen om te checken of ze boa's op pad hebben gestuurd. 

Blijf altijd alert als er zomaar iemand voor voor je deur staat. Laat nooit een onbekende binnen, ongeacht welke smoes ze verzinnen. Oplichters proberen zich met een verhaaltje naar binnen te praten, om vervolgens in je huis op zoek te gaan naar buit. Je kunt voordat je opendoet even vragen wie er voor de deur staat en wat diegene komt doen. Doe de deur niet zomaar open. 

Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de politie via het landelijk servicenummer of bij spoed via 112. 

Opgelicht?! heeft al eerder gewaarschuwd voor een dergelijke babbeltruc:

Bekijk ook onderstaand hulpartikel met meer tips om je te wapenen tegen babbeltrucs. 

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?