Er gaan gevaarlijke e-mails rond uit naam van bol.com. Het bijgevoegde zip-bestand bevat malware. Open deze bijlage niet!

De vormgeving van de valse e-mails is gelijk aan die van de echte e-mails van bol.com. Volgens het bericht heb je een bestelling geplaatst bij de webshop. Alle informatie over je bestelling en de verwachte bezorgdag vind je zogenaamd in de bijlage.

JS-bestand

Als bijlage is een zip-bestand toegevoegd. Hierin zit een JS-bestand verborgen, dat zichtbaar wordt als je het zip-bestand opent en uitpakt. Heb je deze stap doorlopen, open het JS-bestand dan niet en verwijder het zo snel mogelijk van je pc, ook uit je prullenbak.

Script

Bij openen van het JS-bestand wordt een script geactiveerd. Dit brengt een kwaadaardig virus met zich mee. Het script bevat ransomware. Criminelen versleutelen hiermee al je bestanden. Hierna vragen ze je losgeld te betalen om deze terug te krijgen.

Herkennen

De malware-mail is aan een aantal zaken te herkennen. Een e-mail van bol.com eindigt bijvoorbeeld altijd op @bol.com. Dat is bij deze e-mail niet het geval. Ook komen de genoemde naam en bezorgadres niet met elkaar overeen. Wees dus oplettend voordat je een dergelijk bestand opent!

Gerelateerd