De overheid wil dat banken meer doen om fraude en corruptie op te sporen. Daarom komt ze met een nieuwe checklist voor banken om sneller malafide geldstromen te detecteren. Dat meldt het Finacieele Dagblad (FD).

De checklist met 72 aanwijzingen komt van het Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), de financiële inlichtingendienst van de overheid. Zij verzamelen ongebruikelijke transacties en analyseren deze. Die informatie gaat vervolgens naar de Fiod, de anti-fraudedienst van de Belastingdienst. 

De FIU wil met de nieuwe lijst nóg meer informatie over transacties die duiden op corruptie. In het FD zegt Hennie Verbeek, hoofd van de FIU dat ze snapt dat het weer extra bureaucratie voor de banken en accountants is. 'We realiseren ons dat we als overheid veel vragen, maar dit is de enige manier om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal omgaat in de financiële sector. Doen we dit niet, dan kunnen we de financiële wereld ook niet schoon houden. Daar hebben we elkaar echt voor nodig.'

Bron: FD