Omdat je op 20 augustus 2016 door rood licht bent gereden en je ondanks twee aanmaningen en een beschikking niet hebt betaald, wordt je rekening per 10 september aanstaande geblokkeerd. Tenzij je voor die datum nog even € 536,25 overmaakt, natuurlijk. De her en der wat lachwekkende spelling geeft het al een beetje weg, maar deze mail is natuurlijk nep: het CJIB stuurt nooit mails met aanmaningen en betalingsherinneringen.

Het mailtje is afkomstig van mijnoverheid@cjib.i.nl, een mailadres waarvan wij ons kunnen voorstellen dat je domweg over die 'i' heen leest en vervolgens denkt 'hé, dit is vast officieel'. Dit mailadres is in werkelijkheid echter niet van het CJIB. Verder staan er een flink aantal spellingtechnische missers in de mail, zoals 'vekeersvoorschrift', 'meerderen malen' en 'Dindsdag'. 

Een aardig detail is dat het mailtje wordt afgesloten met 'Hoogachtend, F.L. Lindenboom, Centraal Justitieel Incasso Bureau'. In het mailtje staat namelijk ook een link naar een betalingsverzoek, en wat zien we daar? De rekeninghouder is ene F.L. Lindeboom met bankrekeningnummer NL93 RABO 0341 1417 55. Vermoedelijk is dit een rekeningnummer van een zogenaamde katvanger en niet van de echte criminelen, maar betalen? Dat kun je beter niet doen. 

Betaalverzoek F.L. Lindeboom - 'CJIB'
Valse e-mail 'CJIB' - deel I
Valse e-mail 'CJIB' - deel II