Ongemerkt schade veroorzaakt aan andermans voertuig tijdens een tussenstop op een parkeerplaats? Vervelend, maar niet onoverkomelijk, zeker als het voorstel wordt gedaan om de zaak ter plekke af te handelen zonder tussenkomst van de verzekering. Maar dan moet je natuurlijk niet met oplichters te maken hebben.
De Belgische politie heeft een opsporingsbericht verspreid in verband met een specifieke oplichtingszaak waarin de oplichters zich van de zogenaamde 'achteruitkijkspiegel-methode' bedienen. Maar omdat oplichting natuurlijk niet aan landsgrenzen gebonden is en het vanwege de versoepelingen niet ondenkbaar is dat je er deze zomer op uit trekt met je auto, is een algemene beschrijving van de gang van zaken wel op zijn plaats.
Hoe werkt de oplichtingstruc met de 'achteruitkijkspiegel-methode'?
De oplichters gaan als volgt te werk. Op parkeerplaatsen kiezen ze potentiële slachtoffers uit, doorgaans personen op leeftijd. Op het moment dat diegene afwezig is, wordt een markering aangebracht aan diens voertuig. Stapt het nietsvermoedende slachtoffer even later in, dan wordt diegene door de oplichters gevolgd naar de volgende plaats van bestemming.
Eénmaal ter plekke wordt het slachtoffer door één van de daders benaderd: er zou sprake zijn geweest van een aanrijding op de parkeerplaats. Vervolgens simuleert de oplichter telefoongesprekken met de verzekeringsmaatschappij en de carroseriebouwer, dus met een beetje inbeeldingsvermogen zou je er ook nog een telefonische oplichtingstruc in kunnen zien.
De uitkomst van deze fictieve gesprekken wordt gedeeld met het doelwit van de oplichtingstruc. Gezien de aard van de schade én de leeftijd van de vermeende dader zou het beter zijn om een minnelijke schikking te treffen zonder tussenkomst van de verzekeraar. Deze 'minnelijke schikking' is een rechtsfiguur uit het Belgisch strafrecht en komt neer op het volgende: 'Verval van strafvordering tegen betaling van een geldsom'.
Uiteraard zijn er varianten denkbaar op de exacte terminologie die de daders hanteren. Het komt er in ieder geval op neer dat ze de 'schade' ter plekke willen afhandelen, wat er in dit geval op neerkomt dat jij de portemonnee trekt en bij de dichtstbijzijnde pinautomaat een flink geldbedrag mag gaan pinnen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten, zéker niet op vakantie.
Als iemand je met dergelijke verhalen of verzoeken benadert, is het dan ook raadzaam om niet zomaar overstag te gaan. Als je je auto langere tijd onbeheerd achterlaat, is het wellicht verstandig om wat foto's van de voor-, achter- en zijkant van je auto te nemen voordat je 'm achterlaat. Een dashcam met parkeermodus is qua vastleggen van bewijsmateriaal ook nog een optie, al is het de vraag of je dat de investering waard vindt.
Lees ook:
Bron: PRpro / Belga News Agency