Opgelicht?! krijgt meldingen over nieuwe valse e-mails uit naam van MijnOverheid. Deze keer is de nepsite echter anders vormgegeven dan we gewend zijn, en de huisstijl van de Belastingdienst is overtuigend nagemaakt. Klanten van maar liefst elf banken zijn dit keer doelwit van oplichters. Maar hoe herken je deze poging tot oplichting?

Ook dit keer begint het allemaal in de vorm van een valse mail. Er wordt een flinke belastingteruggave in het vooruitzicht gesteld: onder het verzonnen kenmerk BTG593025 krijg je maar liefst € 1161,51 terug.

De huisstijl van de mail is op het eerste gezicht best overtuigend nagemaakt: het logo van de Rijksoverheid staat erin en de mail bevat daarnaast een verwijzing naar de MijnBerichtenbox-app. Aan de generieke aanhef 'Geachte heer/mevrouw' kun je aflezen dat het om een mail van oplichters gaat, nog afgezien van het feit dat de Belastingdienst sowieso niet per mail communiceert over belastingteruggaves.

De volledige tekst uit de mail staat hieronder.

info
clockOval 6 29-04-2021

Valse mail namens MijnOverheid

Geachte meneer/mevrouw,

 

Bij een controle omtrent uw aangifte hebben wij kunnen zien dat u in aanmerking komt voor een belastingteruggave.

 

U zult een teruggave ontvangen van: €1161,51.

 

Verifieer vooraf uw gegevens en bankwezen om uw teruggave te ontvangen. Uw teruggave kan alleen op uw rekening worden bijgeschreven nadat de verificatie is voldaan. Dit zal een reeks willekeurige bankopdrachten vereisen.

 

digid.nl/belastingteruggave/

 

Uw aanvraag zal binnen 2 werkdagen worden verwerkt.Er is een nieuw bericht in uw Berichtenbox op MijnOverheid. Ga naar MijnOverheid om dit te lezen.

 

Met vriendelijke groet,

 

MijnOverheid

Wat voor site zit hier precies achter?

De link in de mail verwijst in werkelijkheid naar het domein valideer-controle.nl, uiteraard geen officiële domeinnaam van wat voor overheidsinstelling dan ook. We zien dat dit domein op 27 april is vastgelegd en dat de laatste wijziging vandaag - 29 april - heeft plaatsgevonden.

In de registers staat verder dat ene Bernard Stegemans zowel de administratieve als de technische contactpersoon is achter deze website. Hij maakt gebruik van het mailadres bernardstegemans@gmail.com.

De website is overtuigend nagemaakt: het lijkt alsof je je écht op de site van de Belastingdienst bevindt. Kijk zelf maar:

Nepsite én valse mail namens MijnOverheid en de Belastingdienst

Onder de optie om je rekeningnummer via iDEAL te verifiëren zitten links naar nagemaakte inlogomgevingen van de volgende elf banken:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • RegioBank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot Bankiers
  • Handelsbanken
  • MoneYou

Ook deze inlogomgevingen zijn allemaal weer overtuigend en vakkundig nagemaakt. Maar als je inlogt om je rekening te verifiëren, zul je de beloofde belastingteruggave in ieder geval zeker niet ontvangen. Wel gaan oplichters als het even tegenzit direct met jouw banksaldo aan de haal. Alle reden om deze mail direct te verwijderen.

Vergelijkbare oplichtingstrucs namens MijnOverheid en de Belastingdienst