Oplichters misbruiken foto's van Franse advocaten bij het versturen van frauduleuze e-mails over zogenaamde erfenissen. Dit meldt de Fraudehelpdesk.

Erfenis

Bij de Fraudehelpdesk meldde zich iemand die een bericht van 'Maître Jean-Daniel Dubois' had ontvangen. Dubois zou werkzaam zijn bij advocatenkantoor Johnson & Goldman in Amsterdam en stelde de ontvanger van het bericht een grote nalatenschap in het vooruitzicht.

De ‘erfgenaam’ vertrouwde de zaak niet. In het document stond weliswaar een link naar een site van het kantoor, maar op internet kon hij niets vinden over Dubois en het Amsterdamse bureau. Ook bij de Orde van Advocaten Amsterdam was niets over deze advocaat en zijn kantoor bekend.

Werkwijze

De oplichters doen flink hun best om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Ze sturen een link naar een professionele website. Achteraf blijkt dat ze deze site zelf hebben gemaakt. Op de nepwebsite staan foto’s van bestaande Franse advocaten. De fraudeurs maakten dus misbruik van hun identiteit.

De Amsterdamse Orde heeft contact opgenomen met hun Franse collega’s. Drie advocaten hebben aangifte gedaan.

Advies

Wees altijd op je hoede als je e-mail krijgt over een nalatenschap. Dit is een vorm van voorschotfraude. Als je reageert, krijgt je al snel de vraag een voorschot te betalen. Maar uiteindelijk ontvang je geen erfenis en het geld dat je al hebt overgemaakt, ben je kwijt.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl (04-03-15)

Bron foto: iStock

Gerelateerd