Oplichters sturen momenteel weer phishingmails over het vervangen van je bankpas. Trap er niet in! Je hoeft je betaalpas nooit op te sturen, zelfs niet als deze echt vervangen moet worden. Voer ook nooit je pincode in op een website. Dit schrijft Betaalvereniging Nederland op de website veiligbankieren.nl.

In de valse e-mail worden pashouders opgeroepen hun bankpas te vervangen, zogenaamd omdat het nieuwe regeerakkoord extra eisen aan banken zou stellen.

Knip oude betaalpas doormidden

Als je betaalpas vervangen moet worden, om welke reden dan ook, stuurt jouw bank automatisch een nieuwe betaalpas toe. Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Pas nadat je een eerste succesvolle betaling met je nieuwe betaalpas hebt gedaan, kun je de oude betaalpas doormidden knippen, dwars door de betaalchip heen. De doorgeknipte pas kun je weggooien.

Actuele onderwerpen gebruikt als smoes

Fraudeurs grijpen vaak actuele onderwerpen aan om je te misleiden. Met een smoes proberen ze je zover te krijgen dat je je betaalpas opstuurt en je pincode op een valse website invult. Dit keer schrijven oplichters dat het nieuwe regeerakkoord de banken daartoe zou dwingen. In de toekomst gebruiken ze bijvoorbeeld nieuwe Europese regelgeving mogelijk als smoes.

Stuur je pas nooit op!

Betaalvereniging Nederland geeft op de website veiligbankieren.nl het volgende advies: 'Twijfel niet bij deze phishingmails: je hoeft je betaalpas nooit op te sturen of af te geven en je moet je pincode nooit aan een ander geven, ook niet via een website.'

Er zijn maar drie soorten apparaten waarop je jouw pincode intikt:

  • op geldautomaten
  • op betaalautomaten van winkels en andere organisaties
  • op de inlogapparaatjes van sommige banken waarin je eerst je betaalpas moet steken

Bron: veiligbankieren.nl

Gerelateerd