Op internet op zoek naar een baan en dan een advertentie zien met een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn: duizenden euro's verdienen met thuiswerken. Het lijkt niet alleen te mooi, dat ís het ook!

Steeds vaker strikken criminelen zo mensen, die ze later dwingen hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het witwassen en wegsluizen van geld dat met misdrijven is verdiend.

Volgens de Fraudehelpdesk (FHD) is deze vorm samen met andere soorten 'vacaturefraude' de snelstgroeiende vorm van oplichting. In 2012 kreeg de Fraudehelpdesk 814 meldingen over zulke fraude, tegen 178 in 2011. De FHD noemt het vacaturefraude omdat criminelen toeslaan op vacaturewebsites.

Ook de website van het UWV zou niet immuun zijn gebleken voor dergelijke advertenties: bij de FHD kwamen 17 meldingen van werkzoekenden die bij het uitkeringsinstituut op kwalijke vacatures stuitten. Een woordvoerder van het UWV laat weten dat er maatregelen zijn getroffen: de controle op werkgevers die vacatures aanbieden, is verbeterd. "Het is moeilijk alles eruit te filteren, maar we proberen ze het zo moeilijk mogelijk te maken."

Een andere vorm van vacaturefraude is het aanbieden van online sollicitatiecursussen. De werkzoekende betaalt 50 euro en krijgt niet meer dan een digitaal vragenformulier, vertelt de FHD.

Gerelateerd