Een 86-jarige vrouw uit Dordrecht is van 18.000 euro aan spaargeld bestolen na een babbeltruc waarbij de oplichters zeer berekenend te werk zijn gegaan. Eén verdachte staat op beeld: de politie is naar deze persoon op zoek en ontvangt graag relevante tips en informatie.

De Dordtse vrouw werd het slachtoffer van telefonische spoofing, een oplichtingstruc die dit jaar voor vele miljoenen schade heeft gezorgd. Ze kreeg een telefoontje van een medewerker van 'de bank': er zou een verdachte poging zijn waargenomen om geld op te nemen van de rekening van het slachtoffer.

Deze zogenaamde bankmedewerker belde dan ook even om de vrouw te helpen met het beveiligen van haar bankrekening: het gebruikelijke excuus van de oplichters.

Meer dan twee uur bellen voordat de pincode bemachtigd werd

Het is opvallend dat de oplichters de vrouw maar liefst tweeënhalf uur aan de lijn hadden, aldus de politie. Pas na die tijd lukte het om de vrouw de inloggegevens voor internetbankieren en de pincode van haar bankpas te ontfutselen. De nepmedewerker wist de vrouw er zelfs van te overtuigen dat haar bankpas in een envelop moest worden gestopt zodat deze door een medewerker van de bank kon worden opgehaald. Een nieuwe bankpas zou worden opgestuurd: vermoedelijk kreeg de vrouw te horen dat haar huidige bankpas niet langer veilig was.

18.000 euro gestolen

De bankpas werd daadwerkelijk opgehaald: ook dat is inmiddels geen onbekende truc meer van oplichters. Ze maken telefonisch een afspraak en eenmaal ter plaatse denkt het slachtoffer - vaak oudere en kwetsbare mensen - dat het allemaal wel zal kloppen. 

De oplichters, die immers al in het bezit waren van de pincode en de inloggegevens voor internetbankieren, wisten na ontvangst van de bankpas in een handomdraai het spaargeld over te boeken naar de betaalrekening van het slachtoffer. Dat geld werd vervolgens opgenomen. Op verschillende momenten is er door twee mannen maar liefst 18.000 euro opgenomen.

Verdachte staat op beeld

Eén van deze mannen staat gelukkig goed op beeld, en de politie wil dan ook graag weten wie dat is. Het gaat om een man die op 12 september 2020 tussen 0.10 uur en 0.20 uur bij een pinautomaat aan de Schiedamseweg in Rotterdam totaal voor bijna 7.000 euro van haar rekening haalde.

update
clockOval 6 03-11-2020

Beeldmateriaal niet langer te zien

De politie heeft het beeldmateriaal van de website verwijderd: de politie heeft de dader gearresteerd. 

Heb je aanvullende informatie? Neem dan contact op via 0900-8844 of maak gebruik van het tipformulier op de website van de politie. Anoniem informatie doorgeven kan ook, via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 

Lees meer over telefonische spoofing

Bron: Politie.nl