Ben je op zoek naar een baan? Pas dan goed op! Oplichters ronselen werkzoekenden met vacatures waarvoor geen opleiding of ervaring is vereist, soms zelfs via het UWV. De mooie baan met goed salaris blijkt in werkelijkheid heel anders dan je is beloofd. Je wordt het slachtoffer van identiteitsfraude of je werkt ongemerkt mee aan criminele activiteiten.

Via aantrekkelijke vacatures proberen oplichters werkzoekenden te verleiden om te solliciteren.

Gegevens opsturen

Als je reageert op zo'n vacature wordt je gevraagd alvast wat informatie op te sturen, zoals je cv, een kopie van je diploma’s en/of je identiteitsbewijs. Het sollicitatiegesprek vindt plaats via Skype, Google Hangouts of een andere videodienst, zogenaamd omdat het bedrijf nog geen filiaal bij je in de buurt heeft.

Van huis uit werken

Vaak wordt verteld dat het bedrijf een nieuwe vestiging gaat openen, maar dat de werkzaamheden uitlopen. Daarom ga je in eerste instantie vanuit huis werken. Je moet bijvoorbeeld bankrekeningen openen of geld ontvangen op je eigen bankrekening en dit weer doorsluizen. Ook kan het voorkomen dat je als werknemer zelf sollicitatiegesprekken gaat voeren met nieuwe potentiële slachtoffers. Jij weet zelf dan nog niet dat het foute boel is.

Crimineel geld witwassen

Het beloofde salaris wordt nooit betaald. En het geld dat op jouw rekening is gestort blijkt afkomstig uit criminele activiteiten. Jij bent ongemerkt ingezet als geldezel en via jouw rekening wordt geld witgewassen. Zonder dat je het doorhebt ben je medeplichtige geworden.

Hoewel deze truc al jaren bestaat, lijkt het erop dat de oplichters steeds gehaaider te werk gaan. Momenteel werken deze criminelen met onder meer de namen CGP, TCP en FNT.

Voorkom dat je slachtoffer wordt

De Fraudehelpdesk geeft de volgende tips om rekening mee te houden als je op zoek bent naar werk:

  • Ga alleen in zee met bedrijven waarvan je een medewerker zelf hebt ontmoet. Vaak wordt er een smoes gebruikt om sollicitanten niet op kantoor te hoeven uitnodigen. Meestal is het verhaal dat het gaat om een internationaal bedrijf dat bezig is een Nederlandse vestiging op te zetten, of het betreft een nieuw Nederlands filiaal. Het kantoor is echter nog niet gereed, waardoor de voorkeur wordt gegeven aan een gesprek via een videodienst.
  • Zodra een bedrijf activiteiten verricht in Nederland, moet het bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Als je contact hebt met een bedrijf en je hebt twijfels, raadpleeg dan het register en controleer aan de hand van de handelsnaam of adresgegevens of het bedrijf wel geregistreerd is.
  • Wees extra alert als het gaat om goedbetaald werk dat je zogenaamd vanuit huis kunt doen.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd