Slachtoffers waarvan de computerbestanden versleuteld waren door de nieuwste versie van GandCrab ransomware, kunnen vanaf nu gratis hun bestanden ontsleutelen. Europol heeft in samenwerking met onder andere anti-virusbedrijf Bitdefender een tool ontwikkeld die dit mogelijk maakt.

Ransomware wordt door criminelen via je mail of een besmette advertentie op het web op je computer geïnstalleerd. Je kunt dan niet meer bij je bestanden. Tenzij je losgeld, een ransom, betaalt.

GandCrab is een van de vele soorten ransomware en verspreidt zich via e-mailbijlagen, ongeachte software, besmette downloads en remote desktopverbindingen. Volgens Europol heeft GanCrab sinds januari 2018 meer dan 500.000 slachtoffers gemaakt. Vorig jaar verscheen er al een decryptietool voor deze fraude, maar de criminelen zijn slim en ontwikkelen steeds nieuwe versies waardoor ze nieuwe slachtoffers maken.

De decryptietool die nu online is gekomen werkt zowel voor de oude versies als voor de nieuwste versie van de ransomware. Zijn je bestanden versleuteld? Download dan via www.nomoreransom.org de ontsleutelsoftware.