Diverse Android-telefoons verzamelen op grote schaal data en delen deze informatie met derde partijen. Dat blijkt uit onderzoek van Trinity College Dublin en de University of Edinburgh, zo meldt Security.nl.

Er is hierbij onderzoek gedaan verschillende Android-besturingssysteem, waaronder die van: Samsung, Huawei, Xiaomi, Realme, LineageOS en /e/OS.

Afmelden niet mogelijk

Het opmerkelijke is dat gebruikers zich hier niet voor kunnen afmelden, aldus de onderzoekers. De informatie wordt ook gedeeld als je telefoon 'minimaal is geconfigureerd', met uitzondering van e/OS.

Privacyzorgen

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat 'sporadische communicatie met OS-servers te verwachten is, maar de waargenomen dataoverdracht gaat veel verder en roept een aantal privacyzorgen op'. Ook stellen ze dat er mogelijk een ecosysteem kan bestaan waarin verschillende bedrijven deze data delen.

Het gaat namelijk om grote hoeveelheden data die wordt gedeeld met de ontwikkelaar en derde partijen zoals Google, Microsoft, LinkedIn en Facebook. Er kan zodoende ook gevoelige informatie over je interesses tussenzitten.

Het advies luidt: als je je privacy belangrijk vindt, kun je het beste kiezen voor e/OS, aangezien deze Android-variant amper data verzamelt en deelt. Je kunt hele onderzoek hier lezen.

Lees ook:

Bron: Security