Ben je ondernemer en krijg je per e-mail het aanbod snel een domeinnaam te registreren? Let dan goed op! Onbetrouwbare aanbieders van domeinnamen proberen je met een smoes een registratie aan te smeren. Hiervoor waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Dat ondernemers via de telefoon worden benaderd door verkopers van domeinnamen is een bekende truc. Nieuw is dat dit nu ook per e-mail gebeurt.

Domeinnaam vastleggen

De ondernemer krijgt een e-mail met de boodschap dat een derde partij is geïnteresseerd in een domeinnaam die sterk lijkt op het domein dat hij bezit. Hij krijg zogenaamd een unieke kans de domeinnaam voor tien jaar vast te leggen.

Onterechte claims

In de e-mail staan diverse onterechte claims. Zo wordt er gesproken over het 'eerste registratierecht'. Dat houdt in dat iemand die een bepaald domein in zijn bezit heeft, het recht zou hebben varianten daarop te registreren (dus naast .nl ook .com). Zo'n recht bestaat echter helemaal niet. Daarnaast wordt beweerd dat er een verplichting is een domeinnaam voor tien jaar vast te leggen. Ook dat is niet waar.

Advies

Denk je erover een extra domeinnaam vast te leggen? Neem dan contact op met je huidige registrar. Dat is de partij die een nieuwe domeinnaam voor je kan vastleggen.

Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd