Tegen de 32-jarige Reza B. uit Purmerend is woensdag 40 maanden cel geëist voor de rechtbank in Haarlem. Volgens de aanklaagster staat vast dat B. tussen 2008 en 2010 leiding gaf aan een bende die zich op grote schaal schuldig maakte aan bancaire fraude, oplichting en witwassen.

Met behulp van gestolen bankpassen van zowel bedrijven als particulieren drukte de organisatie in totaal 800.000 euro achterover, aldus het OM. De buit werd steeds in kleinere bedragen overgeboekt naar andere rekeningen en vervolgens verder doorgestort of gepind.

Buitgemaakt geld verdween zo in een mum van tijd ver uit het zicht. Aan het einde van de lijn werden volgens het OM bedragen cash opgenomen en vervolgens weer op een zakelijke rekening gestort, met de bedoeling het weg te sluizen naar het buitenland. Geld werd soms tot viermaal toe doorgestort, in steeds kleinere bedragen en naar steeds meer rekeningen. "Het was een kerstboommodel", aldus de officier van justitie.

De politie kwam B. op het spoor na de inbraak bij een bedrijf in Delft, waarbij in december 2009 een bankpas werd buitgemaakt en in een weekeinde vervolgens 73 mille van de rekening verdween. Bij het traceren van het geld stuitte de politie op een door B. gerund netwerk van tientallen bedrijfjes en katvangers. Van hen staan er deze weken 23 terecht.

Bron: ANP

Gerelateerd