Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het OM kijkt of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerster van het Functioneel Parket.

Het Functioneel Parket is gespecialiseerd in fraudezaken. Dit parket bekijkt de aanbesteding na een melding dinsdag door de NS, zei de woordvoerster. Waaruit die melding bestond, wilde ze niet zeggen.

Contract verscheurd

Woensdag verscheurde de provincie Limburg een contract met NS-dochter Abellio voor het openbaar vervoer gedurende de periode 2016-2031. Dat gebeurde toen bekend werd dat een topmedewerker van de huidige provinciaal vervoerder Veolia cruciale informatie had gelekt naar Abellio. De NS had dit lekken volgens de inmiddels geschorste directie van Abellio mogelijk gemaakt. De NS ontkent dat.

Onderzoek door RvB NS

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, namens de Staat enige aandeelhouder in NS, noemde de gang van zaken dinsdag 'volstrekt onacceptabel'. Hij stelde dat een onthutsend beeld naar voren komt en steunt een onderzoek door de raad van bestuur van de NS.

Debat tweede kamer

De volledige Tweede Kamer wil snel een debat. De Autoriteit Consument en Markt stelt ook een onderzoek in. NS bood excuses aan, met name aan de provincie en Veolia, en aanvaardt de eventuele gevolgen.

Op 26 mei beslist Limburg hoe het verder moet met de aanbesteding.

Bron: ANP (30-04-2015)

Afbeelding: iStockphoto

Gerelateerd