De Consumentenbond heeft nog eens duizend malafide webshops offline laten halen. Eerder al zorgde de bond er naar eigen zeggen voor dat er 850 nepwebshops offline werden gehaald. Let op! Er zijn nog veel meer malafide webshops actief die gericht zijn op de Nederlandse markt en er komen steeds nieuwe bij. Blijf dus alert.

De bond deed onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepproducten verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. De winkels maken in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Het voordeel is dat zo’n webadres al bekend is bij Google en daardoor hoger in de zoekresultaten komt.

Vier hostingpartijen

De Consumentenbond maakte een lijst van tweeduizend verdachte sites, zoals nikeschoenen.co.nl en klassieke-autos.nl. De meeste sites waren bij vier hostingpartijen geregistreerd: een Nederlandse, een Duitse, een Indiase en een Amerikaanse. De Nederlandse en Duitse partijen haalden eerder al 850 sites offline. De Amerikaanse en Indiase hebben er nu nog eens duizend uit de lucht gehaald.

Creditcardfraude

Opgelicht?! liet in de uitzending van 1 mei zien dat het kopen bij dit soort malafide webshops meer gevaren met zich meebrengt dan niets geleverd krijgen of met nepproducten worden opgescheept. Klanten lopen ook een groot risico dat hun creditcardgegevens in verkeerde handen vallen. Volgens de Consumentenbond zijn er naar schatting zo’n 25.000 tot 35.000 foute webshops actief gericht op de Nederlandse markt. Blijf dus dus alert als je online winkel.

Meer weten? Je leest het in ons dossier over malafide webshops

Bron: ANP

Gerelateerd