Een volger wees ons zojuist op een poging tot oplichting via Marktplaats die uiteindelijk via WhatsApp wordt voortgezet. De link waar de oplichter naar verwijst, is een phishingsite in de huisstijl van Marktplaats. Uiteraard is ook dit keer weer het doel om jouw bankrekening te plunderen: reden genoeg om even op te letten dus.

Even wat spullen op Marktplaats zetten, voor velen is het de normaalste zaak van de wereld. Wat helaas ook de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn, is dat oplichters via Marktplaats hun slag hopen te slaan. Zo ook nu.

Hoe werkt deze oplichtingstruc?

Opzet van de truc is als volgt. Oplichters doen zich voor als geïnteresseerde koper en willen de afhandeling bespreken via WhatsApp. Zet je je mobiele nummer bij je advertentie(s)? Daar zitten weliswaar ook praktische voordelen aan, maar helemaal risicovrij is het niet: je maakt het oplichters namelijk ook eenvoudig om je telefonisch te benaderen.

Enfin. De afhandeling wordt via WhatsApp besproken en korte tijd later meldt de zogenaamde koper dat het geld onderweg is. Om deze betaling in ontvangst te nemen, moet je je echter wel even verifiëren via de zogenaamde betaalmodule van Marktplaats. 

In dit geval wordt verwezen naar het domein Goedhandelen.mobi/marktplaats/?trxid=5lfqbBtRG9, momenteel nog actief. Zo te zien is dit domein al twaalf dagen actief, en dat is langer dan gebruikelijk, aangezien dit soort frauduleuze domeinen na detectie doorgaans binnen een dag offline zijn. Wellicht wordt het domein pas sinds vandaag actief ingezet.

Deze pagina ziet er als volgt uit:

Voorbeeld van de valse 'Marktplaats'-website

Klanten van acht banken zijn hier dus doelwit van oplichters. Deze acht, welteverstaan:

  • ASN Bank
  • ABN AMRO
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • SNS Bank
  • RegioBank
  • Triodos

Wederom geldt dat inloggen een buitengewoon onverstandig idee is. En als iemand jou probeert te verleiden tot een verificatie of het verrichten van een handeling om een inkomende betaling te bevestigen, dan weet je eigenlijk al genoeg: in praktisch alle gevallen heb je dan te maken met oplichters, al helemaal als de link niet klopt.

Meer recente voorbeelden van Marktplaats-gerelateerde oplichtingstrucs