Eerder waarschuwden we voor een telefonische babbeltruc waarbij oplichters zich voordoen als medewerker van de Belastingdienst. Hoewel er inmiddels meerdere verdachten in deze zaak zijn opgepakt, houdt deze vorm van oplichting aan. De werkwijze is echter iets veranderd.

Vrijdag meldden we dat een verdachte in de zaak van de nep-belastingtelefoontjes is aangehouden bij een verkeerscontrole in Spanje. Eerder werden al zeven andere verdachten aangehouden. De kopstukken van de bende zijn echter nog op vrije voeten en bevinden zich vermoedelijk in het buitenland.

Nieuwe werkwijze: schuld inkomstenbelasting

De FIOD meldt dat de fraude nog altijd doorgaat, maar dat de werkwijze door de verdachten is veranderd: 'De bellers die zich bekend maken als medewerker van de Belastingdienst melden de slachtoffers nu dat ze een schuld aan inkomstenbelasting hebben die direct betaald moet worden. De inkomstenbelasting – vaak een kleiner bedrag – dient zelf te worden overgemaakt op een echte rekening van de Belastingdienst en de boete – een veel groter bedrag – dient te worden overgemaakt op een rekening van een geldezel. De overgemaakte boetes komen via de rekening van de geldezel terecht bij de criminele organisatie.'

Advies: betaal niet!

Als je wordt gebeld door iemand die zegt van de Belastingdienst te zijn, laat je dan niet overhalen tot een spoedbetaling! Hang op en ga rustig na wat je financiële stand van zaken is. Neem vervolgens contact op met je belastingadviseur of bel naar het officiële telefoonnummer van de Belastingdienst. Leg de situatie uit en zoek uit wat waar is en wat niet voordat je ook maar één cent overmaakt.

Zo gaan de oplichters te werk

In onderstaande video, die we eind vorig jaar publiceerden, tonen we hoe geraffineerd deze oplichters te werk gaan. Bekijk de video en deel deze ook vooral via social media, zodat ook je omgeving gewaarschuwd is.

Gerelateerd