Criminelen hebben een nieuwe variant van malware ontwikkeld voor Android-telefoons. Doel van de oplichters is om een reeks gegevens te stelen en vervolgens identiteitsfraude te plegen.

De Acecard Trojan doet zich op verschillende manieren voor, bijvoorbeeld als een app om porno mee te kijken. Als de malware eenmaal op je toestel staat, blijft deze actief op de achtergrond.

Het virus wacht daarna tot het moment dat je bepaalde apps opent en toont dan een scherm dat lijkt op een melding van Google Play. Dat is de shop waar Android-gebruikers apps kunnen kopen. In het venster wordt gevraagd om je creditcardgegevens in te voeren. De criminelen vragen alle gegevens die nodig zijn om aankopen met de creditcard te doen.

Identiteitsfraude

In een volgende stap vraagt de malware ook om een foto van de voor- en achterkant van je rijbewijs, id-kaart of paspoort. Dit is zogenaamd om de identiteit van de gebruiker te bevestigen. Tot slot moet je ook nog een foto maken van jezelf met het identiteitsbewijs. Met alle gegevens die de criminelen hebben verzameld, kunnen ze gemakkelijk fraude plegen met jouw identiteit.

Gerelateerd