'Vanaf nu dient u bij overheidswebsites met eHerkenning in te loggen. Doe je dit niet, dan wordt je DigiD verwijderd'. Aldus de boodschap in een nieuwe phishingmail uit naam van de overheid. 

EHerkenning is een bestaand inlogsysteem van de overheid, wat in het leven is geroepen voor ondernemers. Het is vergelijkbaar met DigiD en moet bijvoorbeeld door bedrijven gebruikt worden om belastingaangifte te doen. 

Deze mail probeert jou dus te overtuigen dat je eHerkenning moet gebruiken, omdat anders het voortbestaan van je DigiD gevaar loopt. Al gaat het hier niet om een hele overtuigende poging. 

Volledige tekst van de mail.

Nieuwe wijziging

Geachte heer en/of mevrouw, 

Per 26 augustus 2022 wordt e-Herkenning geïntroduceert door DigiD. Vanaf nu dient u bij overheidswebsites waar DigiD verplicht is nu ook met eHerkenning in te loggen. 

e-Herkenning dient als extra verificatie middel om inloggen nog veiliger te maken. HIermee kunnen wij uw persoonsgegevens waarborgen. 

Naast dat dit een extra verficatie middel is, beschermd dit u ook tegen misbruik en/of fraude.

Het activieren en gebruiken van e-herkenning is heel makkelijk. 

U kunt via hier uw E-herkenning activeren. 

Indien dit niet binnen 3 werkdagen wordt aangevraad en geactiveerd. Zullen wij uw toegang tot DigiD Blokkeren.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. 

Met vriendelijke groet, 

David de Jong

e-Herkenning & DigiD

Burgerlijke Zaken Nederland

Als je op de link klikt, zal er gevraagd worden om gevoelige gegevens. Uiteraard niet ten behoeve van het aanvragen van je eHerkenning. 

De mail is verstuurd vanaf het adres e-herkenning@berichten.nl. 

Waar kun je aan zien dat het nep is? 

We zeiden al dat het niet een hele overtuigende poging was, maar toch het waarschuwen waard omdat we de eHerkenning als onderwerp nog niet eerder waren tegengekomen. Een aantal kenmerken die weggeven dat je hier met een nepperd te maken hebt. 

  • Onpersoonlijke aanhef. De overheid spreekt je aan bij je echte naam. 
  • Veel spelfouten. Zelfs het woord 'eHerkenning' wordt vaker fout dan goed gespeld. 
  • De overheid stuurt nooit dergelijke links in een e-mail.
  • EHerkenning is alleen verplicht voor een specifiek soort ondernemers (bijvoorbeeld niet voor zzp'ers). Heb jij een bedrijf? Check dan eerst of jij eHerkenning moet gebruiken. 

Lees ook: